6 Metoder for Fjerning av Stubber: Stubbefresing og andre alternativer

Når trærne blir felt, etterlater de seg en ofte uønsket gjest i hagen: stubben. Disse stubbene kan være vanskelige å håndtere, spesielt hvis du ønsker en jevn og pent utseende på plenen. Heldigvis finnes det flere metoder for å fjerne stubber, men en av de mest effektive og miljøvennlige er stubbefresing. La oss dykke dypere inn i denne metoden og se på noen av de andre alternativene til stubbefresing.

 

Hva er stubbefresing?

Stubbefresing er prosessen med å bruke en spesialisert maskin – en stubbefreser – for å male ned treets gjenværende stubbe under jordnivå. Denne metoden forlater en haug med tre flis som kan brukes som mulch, kompost eller bare fjernes.

Fordelene med stubbefresing:

 1. Raskt og effektivt: En stubbefreser kan kvitte seg med en eller flere stubber i løpet av kort tid, avhengig av stubbens størrelse og maskinens kapasitet.
 2. Miljøvennlig: Ingen kjemikalier involvert, og de resulterende flisene kan gjenbrukes som en naturlig mulch.
 3. Mindre inngripende: I motsetning til gravemetoder som kan forstyrre en stor del av hagen, er stubbefresing begrenset til bare stubbens område.

Hvordan fungerer en stubbefreser?

En stubbefreser er utstyrt med roterende kniver som graver seg ned og bryter stubben i små biter. Avhengig av modellen kan dybden av fresingen justeres, slik at du kan bestemme hvor dypt du vil fjerne stubben.

Trinn-for-trinn guide til stubbefresing:

 1. Forbered området: Før du begynner, sørg for at området rundt stubben er fritt for store steiner, leker eller andre gjenstander.
 2. Bruk sikkerhetsutstyr: Ha på deg vernebriller, hørselvern og robuste arbeidshansker.
 3. Velg riktig freser: For små stubber kan en kompakt freser være tilstrekkelig, mens større stubber kanskje krever en kraftigere maskin.
 4. Start maskinen: Følg produsentens eller utleiers instruksjoner for å starte stubbefreseren.
 5. Fres stubben: Plasser freseren over stubben og begynn prosessen. Beveg freseren sakte over stubbens overflate, og arbeid deg gradvis nedover til du har nådd ønsket dybde.
 6. Rydd opp: Når stubben er malt ned til ønsket nivå, kan du samle opp tre flisene og bestemme om du vil bruke dem som mulch, kompostere dem eller fjerne dem.

Tips:

 • Hvis du ikke føler deg komfortabel med å bruke en stubbefreser selv, vurder å leie en profesjonell for jobben. Få et gratis tilbud på jobben her!
 • Vær oppmerksom på eventuelle underjordiske kabler eller rør før du begynner arbeidet.

Alternativer til stubbefresing:

Mens stubbefresing er en populær metode for å fjerne stubber, er det andre alternativer som kan være mer hensiktsmessige avhengig av situasjonen, budsjettet og dine personlige preferanser. Her er noen av de mest kjente alternativene:

 1. Manuell fjerning med spade og øks: Dette er en tradisjonell metode som involverer mye manuelt arbeid. Prosessen inkluderer å grave rundt stubben for å eksponere røttene, og deretter kutte røttene med en øks eller sag. Når alle store røtter er kuttet, kan stubben fjernes fra bakken.
  • Fordeler: Ingen behov for spesialutstyr, miljøvennlig.
  • Ulemper: Arbeidskrevende, tidkrevende, kan være vanskelig for store stubber.
 2. Kjemisk stubbefjerner: Det finnes kjemiske produkter designet for å akselerere forråtnelsesprosessen av en stubbe. Dette involverer å bore hull i stubben, helle kjemikaliene inn, og vente flere uker eller måneder til stubben blir myk nok til å brytes ned.
  • Fordeler: Mindre manuelt arbeid enn graving.
  • Ulemper: Tidkrevende, bruk av kjemikalier, krever oppfølging.
 3. Naturlig forråtnelse: Dette er den mest passive metoden, hvor du rett og slett lar naturen ta sin gang. Over tid vil stubben råtne og brytes ned. For å akselerere prosessen kan du dekke stubben med jord, kompost eller gressavfall.
  • Fordeler: Ingen innsats kreves, fullstendig naturlig.
  • Ulemper: Tar lang tid og det kan komme nye greiner eller skudd fra roten.
 4. Brenne stubben: Noen velger å brenne stubben til den er helt nede ved bakkenivå. Dette krever at du bygger en ild rundt stubben og overvåker den nøye for å unngå spredning av ilden.
  • Fordeler: Kan være raskere enn naturlig forråtnelse.
  • Ulemper: Brannfare, kan skade nærliggende planter, ulovlig i noen områder.
 5. Gravemaskin eller traktor: Dette er en mekanisk tilnærming der man bruker kraften fra en gravemaskin eller traktor for å trekke ut stubben. Denne metoden er spesielt nyttig for store stubber eller når det er flere stubber som skal fjernes på en gang.
  • Fordeler: Raskt for store stubber, effektivt for fjerning av flere stubber samtidig, fullstendig fjerning av stubbe og hovedrøtter.
  • Ulemper: Kan forstyrre en stor del av landskapet, potensiell skade på nærliggende planter eller strukturer, behov for tilgang til tungt utstyr, utstyret kan ende med å være underdimensjonert for jobben.

Konklusjon:

Å fjerne stubber kan tilnærmes på flere måter, avhengig av dine spesifikke behov, budsjett og tilgjengelig utstyr. Enten du velger stubbefresing for sin effektivitet, gravemaskin for større stubber, eller noen av de andre nevnte metodene, er det viktig å veie fordelene og ulempene for å bestemme den beste tilnærmingen for din situasjon. Uansett metode, er målet å forbedre utseendet og funksjonaliteten til ditt utendørsområde. Få et gratis tilbud på jobben her!

K
L
Hvorfor bør jeg fjerne stubber fra hagen min?

Stubber kan være en snublefare, tiltrekke skadedyr, og gi hagen din et uferdig utseende. De kan også konkurrere med andre planter for næringsstoffer, spesielt hvis røttene fortsatt er aktive.

K
L
Er stubbefresing miljøvennlig?

Ja, stubbefresing er en av de mest miljøvennlige metodene da den ikke involverer bruk av kjemikalier. De resulterende flisene kan også gjenbrukes som en naturlig mulch.

K
L
Hvor dypt freser en stubbefreser?

De fleste stubbefresere kan male ned mellom 20-30 cm under jordoverflaten, men dette kan variere avhengig av maskinens modell og kapasitet.

K
L
Hvor lenge tar det for en stubbe å råtne naturlig?

Dette avhenger av treets art, størrelse og de omgivende forholdene. Men generelt kan en stubbe ta flere år til et tiår eller mer for å fullstendig bryte ned.

K
L
Er det trygt å brenne en stubbe i min hage?

Brenning av en stubbe kan være effektivt, men det bærer også med seg risiko for brannfare. Det er viktig å overvåke prosessen nøye og ha brannslukningsmidler tilgjengelige. Sørg også for å sjekke lokale forskrifter, da brenning kan være ulovlig i noen kommuner.

K
L
Kan jeg fjerne en stubbe selv, eller bør jeg ansette en profesjonell?

Selv om det er mulig å fjerne små stubber selv, kan større stubber kreve profesjonell hjelp, spesielt hvis du ønsker å bruke en stubbefreser, gravemaskin, eller kjemiske løsninger.

K
L
Hva kan jeg gjøre med flisene etter stubbefresing?

Flisene som produseres fra fresing kan brukes som mulch i blomsterbed eller komposteres for senere bruk.

K
L
Er det noen risiko for skade på nærliggende planter under stubbefjerning?

Ja, spesielt hvis du bruker en gravemaskin eller traktor, da de kan forstyrre omgivende jord og røtter. Det er også viktig å være forsiktig med kjemikalier for å unngå skade på nærliggende planter.

Trenger du et tilbud på stubbefresing?

Våre flinke leverandører står klare for å hjelpe deg, selv på vanskelige og sta stubber som er vanskelige å fjerne. Få et enkelt prisoverslag og uforpliktende tilbud ved å fylle inn skjemaet under.

6 Metoder for Fjerning av Stubber: Stubbefresing og andre alternativer

Enklere blir det ikke, send inn skjema på under et minutt. Våre rimelige leverandører er:

 • NForsikret for skade på eiendom
 • NSeriøse og punktlige
 • NUtfører jobben til fast avtalt pris
Vi dekker ditt område

Send inn din oppgave her